Instellingen Windows Apparaatvoorkeuren

Je kunt voor Windowsapparaten instellingen maken op Gebruikersniveau en op Apparaatniveau. In dit artikel leggen we je uit welke instellingen je kunt maken.

Apparaatvoorkeuren

Kies altijd eerst de apparaatgroep waarvoor je de instellingen wilt aanpassen, daarna kan je de instelling maken en opslaan. Zoek je een specifieke instelling dan kan je de zoekbalk bovenaan gebruiken.

Een apparaatgroep selecteren

Accounts en aanmelding:

Inlogscherm achtergrond

Je kan een afbeelding uploaden die wordt getoond op het aanmeldscherm van de apparaten. Zorg ervoor dat de afbeelding een geschikte resolutie heeft voor je Windowsapparaten.

Fast sign in inschakelen

Onthoudt de laatste gebruikersnaam bij het inloggen. Dit is vooral handig als gebruikers een eigen device hebben. Worden de apparaten in een groep door meerdere personen gebruikt dan kan je deze instelling beter uitzetten.

Optimaliseren voor gedeeld gebruik

Deze instelling maakt het mogelijk dat een werkstation door meerdere gebruikers in gebruik kan worden genomen.

Let op! Het wordt afgeraden om BitLocker en het gedeelde apparaatbeleid tegelijkertijd in te schakelen om te voorkomen dat de apparaten erg langzaam worden.

Autopilot reset inschakelen

Met Autopilot reset kan je makkelijk een apparaat resetten. Bijvoorbeeld omdat het apparaat door een andere collega gebruikt gaat worden. Een autopilot reset:

• Verwijdert persoonlijke bestanden, applicaties en instellingen.
  • Zet het apparaat terug naar de oorspronkelijke instellingen.
  • Zet de regio, taal en toetsenbord-indeling terug naar de oorspronkelijke instellingen.
  • Het apparaat wordt niet uit Intune verwijderd.

Nadat deze instelling is ingeschakeld kan je in het apparatenoverzicht de Autopilot reset uitvoeren op een apparaat.

Inlogassistent

Zet deze instelling aan zodat leerlingen kunnen inloggen op de Windowsapparaten door middel van de inlogassistent. Hierdoor hoeven leerlingen niet hun gebruikersnaam in te typen, maar kunnen ze op een speciaal aanmeldscherm eerst hun groep, en daarna hun eigen naam selecteren. Let op: deze functie werkt alleen wanneer de inlogassistent óók ingeschakeld is in Basishub. Zie daarvoor: De inlogassistent instellen (Basishub).

Let op, deze optie werkt alleen op apparaten met Windows 11 met de laatste veiligheidsupdates. Zet deze optie niet aan als je nog Windows 10 apparaten gebruikt.

Gast gebruikers toestaan

Wanneer deze optie is ingeschakeld is het mogelijk om de Windowsapparaten te gebruiken in gastmodus. Met gastmodus kan je het apparaat ook gebruiken zonder in te loggen.

Logindomein aanvullen

Wanneer deze instelling is ingeschakeld zal standaard het domein (het gedeelte achter het @-teken in je gebruikersnaam) al ingevuld staan op het aanmeldscherm.

Bitlocker inschakelen

BitLocker is een service die wordt aangeboden in Microsoft Windows-besturingssystemen waarmee gebruikers gegevens op hun harde schijven kunnen versleutelen.

Let op! Het wordt afgeraden om BitLocker en het gedeelde apparaatbeleid tegelijkertijd in te schakelen om te voorkomen dat de apparaten erg langzaam worden.

Updates & licenties:

Update strategie

Kies hier of Windows updates automatisch op een apparaat gedownload worden, of dat de gebruiker eerst een melding hiervan krijgt.

Update notificaties

Geeft de gebruiker een notificatie voor de update wordt uitgevoerd.

Uitstelperiode voor onderdelenupdates

Het is mogelijk om in te stellen dat onderdelenupdates uitgesteld worden. Je kan dit tot maximaal 180 dagen uitstellen.

Uitstelperiode voor kwaliteitsupdates

Je kan kwaliteitsupdates tot maximaal 30 dagen uitstellen. Security-updates komen altijd meteen door.

Upgrade vanuit Windows 10 S

Windows 10 S is een versie van Windows waarbij je alleen Microsoft Store apps kan gebruiken. Wanneer deze instelling aan staat zullen apparaten met een Windows 10 S licentie worden geüpgraded naar een Windows 10 Educatie versie.

Windows 10 Educatie licentie sleutel

Het is mogelijk om Windows Home/Pro apparaten om te zetten naar een Education versie door een Windows for Education licentie toe te voegen.

Updaten naar Windows 11

Met deze optie kan je apparaten updaten naar Windows 11. Wil je gebruik maken van de inlogassistent op Windowsapparaten dan moeten deze apparaten geüpdatet zijn naar Windows 11. Het updaten is een globale voorkeur. Je stelt dit dus in voor alle Windowsapparaten tegelijk. Een update naar Windows 11 wordt behandeld als een reguliere update. Uitstelperiode, update strategie en notificaties zijn ook gewoon van toepassing bij deze update.

Energie instellingen:

Energiebesparing

Hier kunnen instellingen gemaakt worden die bepalen wanneer een werkstation in slaapstand gaat, of wanneer het scherm wordt vergrendeld.

Actie bij sluiten klep

Je kan instellen wat een laptop moet doen wanneer de klep wordt gesloten. Je kan kiezen voor Slaapmodus of het systeem laten afsluiten.

Privacy

Diagnostische gegevens versturen

De apparaten zijn zo ingesteld door Windows, dat ze automatisch diagnostische gegevens naar Microsoft versturen. Diagnostische gegevens omvatten informatie over de apparaten, de instellingen en mogelijkheden, en of het naar behoren functioneert.

Beperkingen:

Bluetooth toestaan

Toestaan dat de Windowsapparaten via Bluetooth verbinding kunnen maken met andere bluetooth apparaten.

Opslag:

Lokale opslag toegang toestaan

Hier kan je instellen of er bestanden opgeslagen mogen worden op het apparaat zelf. Wanneer dit uit staat kunnen gebruikers wel bestanden opslaan in hun OneDrive.

Synchroniseren met OneDrive Toestaan

Stel in of het mogelijk is om met OneDrive te synchroniseren.

Downloadmap opruimen

Je kan instellen dat de downloadmap na een ingesteld aantal dagen automatisch wordt opgeruimd. Bestanden die in de ingestelde periode niet geopend zijn zullen verwijderd worden. Dus als het bestand in de opgeven periode nog geopend is, zal het bestand niet verwijderd worden.

Let hierbij wel op dat verwijderde bestanden niet meer teruggehaald kunnen worden!