Instellingen Chrome OS Gebruikersvoorkeuren

Gebruikersvoorkeuren

Kies voor welke groep je instellingen wilt maken. Instellingen gelden dan voor alle gebruikers van deze groep. Je kan kiezen voor de groepen leerlingen of personeel om instellingen voor alle leerlingen of alle personeelsleden te maken. Maar je kan ook kiezen om voor een primaire groep instellingen aan te passen. De primaire groepen zijn overgenomen uit de groepsindeling zoals die in MOO wordt weergegeven. Deze groepsindeling kan in Apparaatbeheer niet worden aangepast.
  • Kies bij het dropdownmenu één van de gebruikersgroepen. De instellingen die je maakt in Gebruikersvoorkeuren gelden nu voor deze groep.
Een gebruikersgroep selecteren

Personalisatie:

Achtergrond afbeelding

Kies hier welke achtergrond gebruikers zien nadat ze hebben ingelogd.

Energie instellingen:

Actie bij inactiviteit

Met deze instelling bepaal je of het apparaat automatisch in slaapstand gaat na een periode van inactiviteit.

Vergrendel apparaat bij slaapmodus

Wanneer het apparaat handmatig in de slaapmodus wordt gezet, of wanneer het apparaat automatisch in slaapmodus gezet wordt door inactiviteit, kan je met deze instelling bepalen of er opnieuw ingelogd moet worden op het apparaat.

Actie bij sluiten van klep

Wanneer ingeschakeld, zal het apparaat in slaapstand gaan op het moment dat de Chromebook wordt dichtgeklapt.

Privacy:

Gebruikersfeedback toestaan

Hiermee geef je op of gebruikers feedback naar Google kunnen sturen via Menu > Help > Een probleem melden of een combinatie van toetsen.

Het verzamelen en versturen van statistieken aan Google toestaan

Hiermee bepaal je of de Chrome-browser gebruiksstatistieken en crashgegevens naar Google stuurt.

Gebruiksstatistieken bevatten informatie zoals voorkeuren, knoppen waarop is geklikt en geheugenverbruik. Als gebruikers Zoekopdrachten en browsefunctionaliteit verbeteren hebben aangezet, kunnen deze statistieken URL's van webpagina's of persoonlijke informatie bevatten.

Crashrapporten bevatten systeeminformatie van het moment dat de crash zich voordeed. Ze bevatten wellicht URL's van webpagina's of persoonlijke informatie, afhankelijk van wat er gebeurde toen het crashrapport werd getriggerd.

Lees het privacybeleid van Chrome voor meer informatie over welke gegevens er uit deze rapporten verzameld worden en wat hiermee gebeurd.

Beperkingen:

Camera toestaan

Je kan hier instellen of het mogelijk is om de camera te gebruiken op een Chromebook.

Casten toestaan

Met casten kan je het beeld op jouw device casten naar bijvoorbeeld het Digibord.

Screenshots maken toestaan

Wanneer ingeschakeld is het mogelijk om op het apparaat een screenshot te maken.

Wijzigen van systeeminstellingen toestaan

Stel in of gebruikers zelf de instellingen van de Chromebook mogen wijzigen.

Externe opslag toestaan

Wanneer deze instelling uit staat is het niet mogelijk om gegevens vanaf een USB-stick, externe schijf of een geheugenkaart te gebruiken op de Chromebook.

Geolocatie toestaan

Sta toe dat de locatie van het apparaat gedeeld kan worden.

Handmatig installeren van apps toestaan

Wanneer deze instelling uit staat is het niet mogelijk om zelf apps te installeren uit de Chrome store. Je kan alleen de apps gebruiken die vanuit Apparaatbeheer gepusht worden.

Wijzigingen van gebruikersinstellingen toestaan

Kies hiermee of gebruikers zelf instellingen mogen aanpassen op het apparaat of dat dit vergrendeld is.

Browser:

URL-blokkering

Voer één of meerdere URL's in om aan de lijst toe te voegen. Het gebruik van wildcards is niet toegestaan.

Desktop notificaties toestaan

Websites kunnen vragen of er notificaties gestuurd mogen worden. Hiermee kan je zorgen dat er geen notificaties verstuurd kunnen worden. Met deze optie kan je ook (reclame) pop-ups die rechtsonder getoond worden blokkeren.

Veilig zoeken

Veilig zoeken maakt gebruik van de instellingen van Safe Search van de Chromebrowser. Safe Search filtert afbeeldingen en video's voor volwassenen uit de zoekresultaten.

Veilig YouTube

Veilig YouTube staat standaard uit, omdat hierdoor ook bepaalde educatieve video’s onbereikbaar kunnen worden, omdat deze niet geclassificeerd zijn voor kinderen.

Wachtwoordbeheer inschakelen

Het opslaan van wachtwoorden in de wachtwoordbeheerder inschakelen. Schakel dit beleid uit om te voorkomen dat Chrome wachtwoorden van gebruikers opslaat.

Het gebruik van zoeksuggesties toestaan

Wanneer je iets zoekt, zullen er zoeksuggesties getoond worden. Schakel dit beleid uit om te voorkomen dat Chrome een voorspellingsservice gebruikt om webadressen of zoektermen aan te vullen wanneer gebruikers in de adresbalk typen.

In de browser inloggen toestaan

Stel hier in of het mogelijk is dat gebruikers inloggen in Google Chrome op de Chromebooks

Gebruiker toestaan om met een tweede account in te loggen

Je kan in Google Chrome meerdere accounts aanmelden en zo schakelen tussen de accounts. Stel hier in of het mogelijk is om met meerdere accounts in te loggen op Chrome.

Spellingscontrole toestaan

Zet dit beleid uit als je niet wilt dat Chrome de online spellingcontrole van Google gebruikt om spellingcorrecties voor te stellen op beheerde apparaten.

Webservice voor spellingscontrole toestaan

Met de Webservice voor spellingscontrole zal Chrome altijd een Google-webservice gebruiken om de spelling te verbeteren van tekst die wordt ingetypt.

Geschiedenis onthouden

Kies of de browsegeschiedenis wordt bijgehouden of dat dit meteen wordt verwijderd.

Verwijderen geschiedenis toestaan

Als deze instelling uit staat kunnen gebruikers niet zelf de geschiedenis op het apparaat wissen.

Startpagina URL

Kies welke website getoond wordt wanneer je de browser opstart. Je kan meerdere websites invullen.

Automatisch aanvullen van woorden toestaan.

Wanneer je een woord typt kan Google suggesties tonen om het woord aan te vullen. Hier kan je dat uitzetten.

Vertaling voorstellen toestaan

Schakel dit uit om te voorkomen dat Chrome aanbiedt pagina's te vertalen in talen die niet zijn opgegeven in de taalinstellingen van een gebruiker.

Veilig browsen

Met Veilig browsen (Safe Browsing) zijn gebruikers beschermt tegen website die malware of phisingcontent kunnen bevatten.

Cookies bewaren tussen gebruikerssessies

Hier stel je in of cookies tussen gebruikerssessies bewaard worden, of worden verwijderd.

Cookies van derden toestaan

Er zijn 2 soorten cookies:

• First-party cookies: Deze worden gemaakt door de site die je bezoekt. De site wordt getoond in de adresbalk.
  • Cookies van derden: Deze worden gemaakt door andere sites. Een site die je bezoekt, kan content van andere sites insluiten, zoals afbeeldingen, advertenties en tekst. Al deze sites kunnen cookies en andere gegevens opslaan om je gebruikerservaring te personaliseren.

Je kan met deze instelling de cookies van derden uitschakelen. Dit kan bij sommige websites echter wel gevolgen hebben voor de werking van sommige elementen.

Incognito browsen toestaan

Maakt het mogelijk dat er gebruik kan worden gemaakt van het Incognito venster. Browsegeschidenis wordt in een incognito venster niet opgeslagen.

Developer tools toestaan

De Chromebrowser beschikt over de mogelijkheid om in de broncode van websites te kijken. Het is voornamelijk bedoeld voor webbouwers die ook zelf met HTML, JavaScript en CSS aan de slag gaan bij het bouwen en onderhouden van hun website.