Instellingen voor synchronisatie van gebruikersgegevens bij gebruik van Intune

Windows pc's en laptops die worden beheerd via Intune, worden automatisch opgeschoond wanneer de harde schijf vol dreigt te lopen (standaard drempelwaarde is 75%). Bij dit opschonen wordt het oudste gebruikersaccount verwijderd. Dat is belangrijk om te voorkomen dat het apparaat traag gaat functioneren, maar kan voor de gebruiker wiens account verwijderd is, vervelend zijn. Hieronder geven we twee tips hoe je zoveel mogelijk instellingen en bestanden veilig kan stellen mocht een account verwijderd worden én een tip hoe je hier preventief actie op kunt ondernemen.

Tip 1: Stel je browserinstellingen veilig door in de Edge browser in te loggen met je personeelsaccount.
Als je account wordt verwijderd en Edge is gesynchroniseerd, worden alle instellingen in het account van de gebruiker bewaard zodat deze ook na verwijdering van het account op het apparaat beschikbaar zijn wanneer de gebruiker opnieuw aanmeldt en de synchronisatie aanzet. Dit kan ook op een ander apparaat!

• Open de Edge browser, klik rechtsboven op Wordt niet gesynchroniseerd en selecteer Synchronisatie inschakelen:

Tip 2: Koppel in OneDrive ook je Desktop/Documenten/Afbeeldingen mappen (naar wens)
Als de gebruiker ook de backup van het bureaublad en andere mappen aanzet, wordt dan het bureaublad na opnieuw aanmelden door de gebruiker gevuld met de opgeslagen mappen, bestanden en snelkoppelingen. Hiervoor dient de gebruiker wel (eenmalig) in te loggen in de OneDrive app.

• Klik op het blauwe wolkje van de OneDrive app rechtsonder in de taakbalk en ga naar naar Help en Instellingen > Instellingen

• Open het tabblad Backup maken en kies Backup beheren:

• Je komt in het venster Backups van mappen beheren:

• Vink hier de mappen aan die je wilt synchroniseren met je OneDrive-map

Tip 3: Schoon met enige regelmaat de lokaal opgeslagen versie van een OneDrive/Sharepoint/Teams bestand op.
Dit is alleen van toepassing als de bestanden van OneDrive en SharePoint zijn gesynchroniseerd met de Verkenner van het apparaat. Met het opschonen voorkom je dat de harde schijf vol staat met lokaal opgeslagen bestanden. Je voert het opschonen uit als alle eventuele wijzigingen opgeslagen zijn. De lokaal opgeslagen bestanden zijn te herkennen aan het groene vinkje achter de bestandsnaam. Op deze manier maakt je opslagruimte op de harde schijf vrij.

• Klik met de rechtermuisknop op bestanden die je alleen in de online omgeving wilt bewaren en kies voor Ruimte vrijmaken of klik met de rechtermuisknop op (hoofd)mappen om dit voor alle bestanden in deze map(pen) te doen.