Hoe werk je veilig op je computer?

Je online werkomgeving is steeds interessanter voor cybercriminelen. De dreiging van malware, ransomware en exploits neemt snel toe. Naast alle technische maatregelen die hiertegen worden getroffen, zijn er ook een aantal zaken waar je zelf rekening mee kunt houden om het werken op je computer veilig te houden.

Volg onderstaande tips voor een goede computer hygiëne:

• Misschien wel de belangrijkste tip: gebruik je gezonde verstand
    Reageer niet op onbekende mailtjes en open geen bijlagen van een mail als je de afzender niet vertrouwt.
    Wees zeer op je hoede als er om persoonlijke informatie wordt gevraagd.
  • Gebruik verschillende en moeilijk te raden wachtwoorden
    En sla deze niet op een onveilige manier op (in je agenda bijvoorbeeld); gebruik een digitale wachtwoordkluis; dat is een programma waarin je al je wachtwoorden veilig kunt bewaren. Deze kluis heeft een wachtwoord waarmee je hem kunt openen.
  • Gebruik geen wifi-netwerk op openbare plaatsen
    Het is heel handig: je krijgt in het restaurant toegang tot een open wifinetwerk. Maar kwaadwillenden kunnen zo toegang krijgen tot je telefoon of laptop en persoonlijke gegevens stelen.
  • Installeer de updates van je besturingssysteem
    Wij leveren ze aan, het enige wat je nog moet doen is (laten) installeren.
  • Blokkeer je computer, ook als je maar even weg bent
    Zo weet je zeker dat niemand op je computer aan de slag kan, als jij even niet kijkt. Je hoeft alleen maar de toetscombinatie Windows (het venstertje linksonder op je toetsenbord) - L te gebruiken.
  • Update programma’s die je zelf hebt geïnstalleerd
    Nieuwere versies lossen vaak beveiligingsproblemen op.
  • Volg deze tips ook op op je thuiscomputer, als je daar op werkt voor school.
    Updates van het besturingssysteem en van programma's moet je dan wel zelf uitvoeren. Doe dat zodra deze updates beschikbaar zijn.
  • Zorg ervoor dat er een goede virusscanner op je thuiscomputer is geïnstalleerd
    Je schoolcomputer heeft een goede virusscanner, je thuiscomputer moet ook schoon blijven. Windows computers hebben een eigen virrusscanner: Defender. Deze houdt je computer schoon.

Is Apparaatbeheer actief op het schoolnetwerk? Dan houden wij automatisch je systeem up-to-date.