Verlengen Apple tokens(certificaten)

Om apps en iPads te kunnen laten synchroniseren tussen de Apple School Manager en Apparaatbeheer dient er gebruik te worden gemaakt van een 3-tal certificaten:

VPP certificaat(Volume Purchase Program)

Dit certificaat zorgt ervoor dat apps gesynchroniseerd kunnen worden tussen de Apple School Manager en Apparaatbeheer.

DEP certificaat(Device Enrollment Program)
Dit certificaat zorgt ervoor dat iPads gesynchroniseerd kunnen worden tussen de Apple School Manager en Apparaatbeheer.

APNS certificaat(Apple Push Notifcation Service)
Dit certificaat zorgt voor een connectie tussen de Apple School Manager en Apparaatbeheer.

Alle certificaten zijn 1 jaar geldig na toevoegen of verlenging. Voor het APNS certificaat is het belangrijk dat deze niet verloopt en tijdig vervangen wordt. Wanneer deze toch te laat wordt vervangen kunnen de iPads niet meer worden beheerd en zullen opnieuw uitgerold dienen te worden.

Je kan de status van de tokens vinden in Apparaatbeheer.

• Open Apparaatbeheer
  • Ga naar Instellingen
  • Klik op iPadOS
  • Je ziet de tokens aan de rechterkant van het scherm.

In bovenstaand voorbeeld is duidelijk te zien wanneer de verloopdatum is per token en wat de actieve status is.

VPP certificaat

Alvorens je het certificaat kunt vernieuwen via Apparaatbeheer dient het certificaat eerst te worden gedownload middels de Apple School Manager.

• Klik op instellingen en vervolgens op Apps en boeken.

• Klik vervolgens op Download onder Mijn servertokens en sla het certificaat(.vpptoken) ergens op.

• We gaan nu in Apparaatbeheer naar de instellingen voor de tokens:
  • Open Apparaatbeheer
  • Ga naar Instellingen
  • Klik op iPadOS
  • Je ziet de tokens aan de rechterkant van het scherm.
  • Om het VPP certificaat te vervangen kan onder Apple Tokens geklikt worden op de 2 ronde pijltjes bij Acties voor het type VPP.

• Klik vervolgens op Selecteer bestand en selecteer het eerder opgeslagen certificaat.

DEP certificaat

Alvorens je het DEP certificaat kunt vernieuwen dient er eerst te worden ingelogd in de Apple School Manager en hier het certificaat te worden gedownload.

• Klik op Instellingen en vervolgens op de MDM server van de desbetreffende school. Het kan zijn dat hier meerdere MDM servers(scholen) worden getoond indien de stichting als primaire Apple School Manager is ingericht.
  • Klik vervolgens op Download token en sla het certificaat ergens op.

• We gaan nu in Apparaatbeheer naar de instellingen voor de tokens:
  • Open Apparaatbeheer
  • Ga naar Instellingen
  • Klik op iPadOS
  • Je ziet de tokens aan de rechterkant van het scherm.
  • Om het DEP certificaat te vervangen kan onder Apple Tokens geklikt worden op de 2 ronde pijltjes bij Acties voor het type DEP.

• Klik vervolgens op Selecteer bestand en selecteer het eerder opgeslagen certificaat.

APNS certificaat

Het is van groot belang dat het APNS certificaat tijdig wordt vervangen omdat de connectie tussen de Apple School Manager en Apparaatbeheer anders komt te vervallen. Dit betekent overigens dat alle iPads niet meer kunnen worden beheerd omdat instellingen en apps niet meer worden gesynchroniseerd.

• Open Apparaatbeheer
  • Ga naar Instellingen
  • Klik op iPadOS
  • Je ziet de tokens aan de rechterkant van het scherm.
  • Om het APNS certificaat te vervangen kan onder Apple Tokens geklikt worden op de 2 ronde pijltjes bij Acties voor het type APNS.

Onderstaande scherm wordt vervolgens getoond. Om het nieuwe certificaat te kunnen vernieuwen dient er eerst een aanvraagbestand te worden gedownload, die vervolgens kan worden ingeladen in het Apple Push Certificate Portaal.

• Klik op Download certificaat aanvraagbestand(apns.csr bestand) en sla het bestand ergens op.

Om het nieuwe APNS certificaat te downloaden dien je naar de volgende URL te navigeren en in te loggen met het Apple ID waar het vorige certificaat ook mee is gedownload: https://identity.apple.com/pushcert/

Na het inloggen zal onderstaande scherm worden getoond. In dit voorbeeld is 1 actief certificaat zichtbaar maar het kan goed mogelijk zijn dat hier meerdere certificaten worden getoond waarvan er een aantal zijn verlopen.

• Klik voor het meest recente certificaat op de knop Renew.

In het volgende scherm dient het eerder opgeslagen aanvraagbestand te worden ingeladen.

• Klik op Bestand kiezen en navigeer naar de opslaglocatie van het apns.csr bestand. Klik vervolgens op Upload.

Onderstaand scherm wordt getoond.

• Klik op Download om het certificaat(MDM_ Microsoft Corporation_Certificate.pem) te downloaden en sla deze ergens op.

Het certificaat kan vervolgens worden geĆ¼pload in Apparaatbeheer.

• Open Apparaatbeheer
  • Ga naar Instellingen
  • Klik op iPadOS
  • Je ziet de tokens aan de rechterkant van het scherm.
  • Klik op Selecteer bestand en navigeer naar het eerder opgeslagen .pem certificaat. Klik vervolgens op Opslaan om de wijziging door te voeren.