Windows-apparaten resetten, opnieuw uitrollen of verwijderen

In dit artikel lees je hoe je een Windows-apparaat kunt resetten, opnieuw kunt uitrollen of kunt verwijderen uit Apparaatbeheer. Het spreekt voor zich dat je hier zorgvuldig mee om moet gaan. Het is niet gebruikelijk om een Windows-apparaat uit beheer te halen. Dat doe je eigenlijk alleen als het apparaat niet meer gebruikt wordt doordat hij bijvoorbeeld stuk gegaan is.

  • Open Apparaatbeheer.
  • Ga aan de linkerkant naar Apparaten:

Er zijn drie opties om een Windows-apparaat uit beheer te nemen:

Fabrieksreset
Opnieuw uitrollen
Verwijderen


Fabrieksreset

Een fabrieksreset kan gebruikt worden om het apparaat terug te zetten in de staat zoals deze uit de “fabriek” komt. Dit betreft een apparaat zonder bestanden, apps en instellingen. Wanneer de fabriek reset is afgerond zal het bekende aanmeldscherm weer zichtbaar zijn en kan m.b.v. het uitrolaccount het apparaat weer worden toegevoegd aan Apparaabeheer. Zie daarvoor het artikel Installatie nieuw Windows-apparaat.

  • Zoek in de lijst het apparaat dat naar de fabrieksinstellingen gezet moet worden. Als je weet wat de naam of het serienummer van het apparaat is, kun je daar rechtsboven op zoeken.
  • Klik vervolgens op Fabrieksreset (de knop met het klokje) onder Acties:

  • Er verschijnt een melding dat het apparaat verwijderd zal worden met twee keuzes:
    - Het apparaat moet volledig worden verwijderd uit het systeem. Deze optie zorgt ervoor dat het apparaat nergens meer te vinden is. Je zult hem weer helemaal opnieuw moeten uitrollen.
    - Het apparaat zal opnieuw geïnstalleerd worden op een andere locatie in dezelfde tenant. Door deze optie te kiezen hoef je het apparaat niet meer opnieuw uit te rollen.
  • Klik op Uitvoeren
  • Het apparaat wordt verwijderd.

Opnieuw uitrollen

Deze optie kan worden gebruikt wanneer een computer niet meer naar behoren functioneert. Denk hierbij aan onverklaarbare foutmeldingen of bijvoorbeeld software die niet meer correct functioneert. Na het uitvoeren van deze optie zal het apparaat zichzelf volledig herstellen. Het voordeel hier van is dat het apparaat actief blijft in Apparaatbeheer onder dezelfde naam. Na het opnieuw uitrollen kan de gebruiker direct weer onder zijn/haar account aanmelden.

  • Zoek het apparaat dat je opnieuw wilt uitrollen 
  • Klik op Opnieuw uitrollen (de knop met de ronde pijl) onder Acties:

Verwijderen

Deze optie wordt gebruikt om het apparaat te verwijderen uit Apparaatbeheer van de betreffende school. Het apparaat kan vervolgens wel weer eenvoudig worden geïnstalleerd op een school van dezelfde stichting.

  • Zoek het apparaat dat je wilt verwijderen
  • Klik op Verwijderen (de knop met de prullenbak) onder Acties:

Er worden twee opties getoond:

  • Het apparaat moet volledig worden verwijderd uit de omgeving:
    Bij deze actie wordt het apparaat volledig verwijderd uit de beheeromgeving. Het apparaat is dan volledig ''standalone''. 
  • Het apparaat zal opnieuw geïnstalleerd worden op een andere locatie in dezelfde tenant:
    Deze optie wordt gebruikt om het apparaat te verwijderen uit Apparaatbeheer van de betreffende school. Het apparaat kan vervolgens wel weer eenvoudig worden geïnstalleerd op een school van dezelfde stichting.
  • Maak een keuze en kies Uitvoeren.
Is je vraag hiermee beantwoord? Bedankt voor de feedback Er is een probleem opgetreden bij de verzending van je feedback. Probeer het alsjeblieft later nog een keer.