Gebruikersinstellingen wijzigen

Je kunt voor Chromebooks instellingen maken op Gebruikersniveau en op Appraatniveau. In dit artikel leggen we je uit wat gebruikersinstellingen zijn en welke instellingen je kunt maken. In het artikel Apparaatinstellingen wijzigen leggen we uit welke mogelijkheden apparaatinstellingen biedt.

Gebruikersinstellingen

Dit zijn instellingen die voor gebruikers gemaakt worden. Dat betekent dat ze gelden voor gebruikers die op willekeurige Chromebooks werken.

• Open Apparaatbeheer en ga links naar Instellingen:

• Kies Chrome OS:

Je ziet het kopje  Gebruikersvoorkeuren met daaronder de aanduiding van de groepen, een aantal tabbladen en per tabblad een aantal opties:

Groepen
Deze staat op Schoolstandaard. Hier kun je kiezen voor welke gebruikersgroep je instellingen wilt aanpassen. De gebruikersgroepen zijn overgenomen uit de groepsindeling zoals die in MOO wordt weergegeven. Deze groepsindeling kan in Apparaatbeheer niet worden aangepast.

• Klik op Schoolstandaard en kies een van de gebruikersgroepen. De instellingen die je maakt in Gebruikersvoorkeuren gelden nu voor deze groep.

Algemeen

Bij de meeste instelmogelijkheden staat onder het item “Standaard” of “Overgenomen van de schoolstandaard”. De Schoolstandaard is de instelling die de voorkeur heeft.

Werkwijze per instelling

• Kies de gebruikersgroep waarvoor je een instelling wilt aanpassen.
  • Wijzig de instelling en sla deze op.

Het is ook mogelijk om een instelling te maken voor de Schoolstandaard. Deze instelling wordt meegenomen voor alle onderliggende gebruikersgroepen.

Tabblad Gebruikerservaring

• De instellingen spreken voor zich.

Tabblad restricties

• De instellingen spreken voor zich.

Tabblad Privacy

• De instellingen spreken voor zich; Veilige Youtube staat standaard uit, omdat hierdoor ook bepaalde educatieve video’s onbereikbaar kunnen worden, omdat deze niet geclassificeerd zijn voor kinderen.
  • Veilig zoeken maakt gebruik van de instellingen van Safe Search van de Chrome browser.

Tabblad Geavanceerd

• Developer tools; de Chrome browser beschikt over de mogelijkheid om in de broncode van websites te kijken. Het is voornamelijk bedoeld voor webbouwers die ook zelf met HTML, JavaScript en CSS aan de slag gaan bij het bouwen en onderhouden van hun website.
  • Voor de personeelsleden kunnen andere instellingen gemaakt worden. Daarvoor kies je natuurlijk eerst de groep Personeelsleden.